WERKEN IS ZILVER, SLAPEN IS GOUD

Mijn vader was rechter en zat hele dagen aan zijn bureau gebogen over de dossiers van complexe zaken. Ergens aan het begin van de middag placht hij de dossiers opzij te schuiven en met het hoofd op zijn armen  in slaap te vallen. Na stipt 20 minuten werd hij vanzelf weer wakker, schoof het dossier van orde weer voor zijn neus en las verder.

Mijn vader was een gezegend mens. Hoe vaak hoor ik niet van cliënten dat ze een vorm van slaapproblemen hebben: slecht inslapen, of halverwege de nacht wakker worden en niet door kunnen slapen, of belachelijk vroeg wakker worden maar niet uitgeslapen zijn. En de gevolgen zijn vérstrekkend: niet alleen is er de hele dag dat zeurderige gevoel van prikkende ogen, een zwaar hoofd of lijf, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, verminderde productiviteit en een kort lontje, maar op termijn kunnen er ernstiger klachten uit voortkomen zoals angststoornissen en depressieve en/of manische periodes, of nog erger.

Meestal begin ik dan met EHBS, Eerste Hulp Bij Slaapklachten: wat doe je in de uren voordat je naar bed gaat? Diverse do’s en dont’s die vaak al wat verbetering opleveren. En als je ’s nachts wakker ligt, wat moet je dan vooral NIET doen? (spoiler: in je bed blijven liggen)

Vervolgens gaan we naar de echte oorzaken. Lang verhaal kort: hoe beter we er overdag in slagen onze emotionele behoeften vervuld te krijgen, hoe makkelijker en lekkerder we slapen. ‘Emotionele behoeften’ gaat o.a. over je veilig, gezien en gewaardeerd voelen, voldoende controle hebben over je leven. We ontdekken welke behoeften erbij inschieten en hoe je die schade kunt inhalen. Slaap lekker!

en_GB